Welkom bij

Wereldwinkel Den Bosch

Kokos-Limoensoep

Uit het kookboek Eerlijk EtenDe basis van deze soep is vegan en met verschillende ingrediënten maak je er een gevulde soep met vlees, vis of groente van. De kokosmelk en pepermix sinaasappel, citroen en knoflook zijn bij ons in de winkel of in onze webshop te koop.

Ingredienten:
1 bosje koriander,
1 limoen
1 rode chilipeper
1 stengelcitroengras
2 blokjes groentebouillon in 400 ml gekookt water
1 blikje kokosmelk*
3 cm gemberwortel, geschild en geraspt
pepermix, sinaasappel, citroen en knoflook*
eventueel wat zoute sojasaus

Bereiding
Was de koriander en hak deze fijn
Boen de limoen schoon, rasp de schil en pers daarna het sap eruit
Was de chilipeper, halveer in de lengte en haal de zaadlijst eruit als je de soep niet heel pittig wilt. Hak de peper fijn.
Pel de stengel citroengras, zodat je de zachte kern overhoudt en hak fijn.
Breng de bouillon aan de kook en voeg de kokosmelk toe.
Voeg de koriander, limoensap en -rasp, het pepertje, de geplette stengel citroengras en de geraspte gember toe en laat de soep even trekken.
Garneer met pepermix en breng evt. op smaak met een klein beetje sojasaus.

Tips:
Voeg vlak voor het serveren kiemgroenten zoals preischeuten of taugé toe.
Kook apart wat rijstnoedels of soba noedels en voeg die vlak voor het serveren toe. Heb je stevige trek, marineer dan wat reepjes biologische kipfilet in limoensap (30 min. in de koelkast) en kook ze ca. 15 min. met de bouillon mee.

Vegetarische rode curry met pompoen

Er is weer een Shopper Jute Fair Bag. In de tas zit ook een boekje met recepten met daarin bijv. Vegetarische rode curry met Pompoen.

Hiervoor heb je nodig:

2 el. olie, 1 ui (gesnipperd),
1 pakje rode curry kruidenpasta,
1 pompoen (circa 1 kg - schoongemaakt en in blokjes),
1 citroen (helft geperst en helft in partjes),
250 ml water,
300 gr. pandan rijst (zit in de Fair Bag),
300 - 400 ml Bulgaarse yoghurt,
1 zakje cashew noten (grof gehakt en geroosterd),
15 gr. verse koriander.

En zo maak je het:
Verhit de olie in een braadpan, voeg de ui toe en fruit deze kort. Voeg de curry toe en fruit tot de geuren goed vrijkomen. Voeg daarna de pompoenblokjes, het sap van de halve citroen en het water toe. Kook de pompoen in ca. 10 minuten gaar. Bereid intussen de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet de rijst af (als dit nodig is) en laat staan met het deksel op de pan. Zet het vuur van de pompoencurry uit en voeg de yoghurt toe. Serveer de curry bij de gekookte rijst en garneer met de partjes citroen, de geroosterde cashew-noten en de koriander.

De Shopper Jute Fair Bag met inhoud is in onze wereldwinkel-webshop te koop. Deze is gevuld met pandan rijst, kokosmelk, sweet chili saus, groene curry kruiden pasta, woksaus zoet-zuur en noedels.

Kook eens wat tegen de honger!

Recepten van fairtradeproducenten
Ieder recept in dit boek is afkomstig van een fairtradeproducent uit Afrika, Azië of Latijns- Amerika. Elk recept bevat dan ook tenminste één fairtrade ingrediënt dat door hen zelf wordt geteeld, zoals bijv. rijst, olijfolie, honing, rozijnen, chocola of banaan.

Wat is fairtrade?
Fairtrade producten zijn producten waar de boer of producent een goede, eerlijke prijs voor ontvangt. In ruil voor deze goede prijs wordt wel verwacht dat ze met een deel van de opbrengst bijdragen aan de onwikkeling en het welzijn van de medewerkers en de gemeenschap. Zo kunnen zij bijdragen aan onderwijs, infrastructuur en milieu in hun eigen omgeving.

Gevarieerd en exotisch
Dat levert een heel gevarieerd kookboek op met exotische recepten en exotische ingrediënten. De recepten uit dit boek zijn ingedeeld in vlees- en visschotels, fruitschotels en groentengerechten, koekjes, repen en carrés, fruitige verwennerijen, ijs, sorbets, puddings en drankjes en cakes, muffins en broden.

Gestoomde loempia's met sweet chili saus

Voor 4 personen
Bereidingstijd: ca. 30 minuten

Ingrediёnten
12 loempiavelletjes voor stomen (15x15 cm)
50 gr Tibetaanse Noedels*
1 wortel, in reepjes gesneden
1/2 prei, in reepjes gesneden
50 gr. tauge, gewassen
1/2 rode peper, fijngehakt
2 el vers korianderblad, fijngehakt
3 tl. vissaus
Sweet Chili saus*

* Ingrediënten zijn verkrijgbaar als Fair Trade Original-product

Bereiding
Ontdooi het loempiadeeg. Kook de noedels volgens de aanwijzingen op de verpakking, giet af en spoel na met koud water. Breng in een pannetje water aan de kook en voeg eerst de wortel en 5 minuten later de prei toe. Kook dit 3 minuten tot beide groenten beetgaar zijn. Leg de tauge in een vergiet en giet de wortel en prei erboven af. Dep noedels en groenten droog met keukenpapier. Meng ze met de gehakte rode peper en het korianderblad. Breng op smaak met de vissaus. Leg een loempiavelletje op een snijplank en leg in het midden een reep van het noedel-groentenmengsel. Vouw het deeg, volgens de aanwijzingen op de verpakking, tot een kleine loempia en druk met vochtig keukenpapier het laatste puntje deeg tegen de loempia, zodat het blijft plakken. Maak op deze wijze twaalf loempia's. Breng in een pan een laagje water aan de kook en zet er een stoommandje in. Stoom per keer 2 of 3 loempia's in enkele minuten gaar. Serveer met een chilisaus.


Witlof met geitenkaas en honing

Voor 4 personen
Bereidingstijd: ca. 20 minuten

Ingrediёnten
8-12 struikjes witlof (afhankelijk van de grootte)
20 g boter
4 el Tropische honing vloeibaar*
200 g geitenkaas
75 g walnoten, grof gehakt
75 g cashewnoten*, grof gehakt
enkele takjes verse tijm, blaadjes afgerist
zout en vers gemalen peper

* Ingrediënten zijn verkrijgbaar als Fair Trade Original-product

Bereiding
Verwarm de oven voor op de grillstand. Snijd de struikjes witlof over de lengte doormidden en verwijder de bittere kern. Breng een pan met water en een snufje zout aan de kook en kook de witlof in circa 10 minuten gaar. Neem de witlof uit de pan, laat het goed uitlekken en druk het extra vocht eruit. Vet de ovenschaal in met een beetje boter en leg de witlofstruikjes in de schaal. Verkruimel de geitenkaas boven de witlof, maal er peper overheen en verdeel er de honing over. Meng de walnoten met de cashewnoten en de blaadjes tijm en verdeel dit ook over de witlof. Verdeel de rest van de boter in klontjes over de witlofschotel. Plaats de ovenschaal in de oven en grill tot de bovenkant van de witlofschotel een mooi goudbruin korstje heeft. Lekker met gekookte krieltjes of aardappelpuree.

 

Hét recept voor een heerlijk ontbijt

De wereldwinkel heeft een ruime keus aan broodbeleg, van jam en pindakaas tot chocopasta en hagelslag. Bak broodjes in de oven en dek de tafel met feestlijk servies: beter kun je de dag niet beginnen!

 

 

 

 

 

 

 

 

Bobotie met gelakte akkerchampignons en basilicumolie

Bereidingstijd: 45 minuten

Benodigdheden:
Bobotie:50 g rozijnen, plantaardige olie*, boter, 500 g rundergehakt, 1 ui, 1 teentje knoflook, 2 laurierblaadjes, 1 eetlepel kerriepoeder, half zakje gedroogde mango*, 2 sneetjes wittebrood, 2 dl slagroom, 2 eieren
Champignons:110 g akkerchampignons, halve rode peper, halve limoen, halve dl rode wijn*, 2 eetlepels kristalsuiker
Olie:halve dl olijfolie*, 10 blaadjes basilicum
producten met een * zijn verkrijgbaar in de wereldwinkel

Aan de slag:
Bobotie: Laat de rozijnen 1 uur in een kommetje water wellen. Verwarm de oven op 160 graden. Verhit een pan met een mengsel van olie en boter. Bak het gehakt aan en voeg de gesnipperde ui en knoflook, de hele laurierblaadjes en het kerriepoeder toe. Doe er na 5 minuten de in stukjes gesneden mango en de uitgelekte rozijnen bij (houd 2 eetlepels rozijnen apart voor bij de paddestoelen). Snij de korsten van het brood en snij het kruim in stukjes. Doe het broodkruim samen met 1 deciliter slagroom en 1 deciliter water bij het gehakt. Breng op smaak met zout en peper en laat het vocht 5 minuten inkoken. Klop de eieren met de overgebleven room los en doe er een beetje zout bij. Verdeel het gehaktmengsel over vier ringen of kleine schaaltjes. Druk het goed aan en schenk het eimengsel erover. Zet de bobotie 20 minuten in de oven.
Champignons: Verwarm een koekenpan met een beetje olie. Bak de paddestoelen op hoog vuur kort aan en breng ze op smaak met zout. Voeg de in reepjes gesneden chilipeper en de achtergehouden rozijnen toe en blus het geheel af met het limoensap en de wijn. Breng op smaak met suiker en laat het vocht compleet inkoken.
Olie: Pureer de basilicum blaadjes in de olijfolie met de staafmixer glad.

Serveren:
Leg het stukje bobotie midden op een bord. Schep er wat van het paddenstoelenmengsel naast en druppel de basilicumolie eromheen

 

 

Pikante sandwiches

Voor de picknick of de lekkere trek

Benodigdheden voor 12 sandwiches:
- 3 casinobrood, in lengteplakken gesneden
- 1 pakketFair Trade Original Sandwich sensation(3 potjes)
- 150 gram plakjes Hollandse geitenkaas
- 150 gram plakjes oude kaas (bijv. Old Amsterdam)
- 150 gram plakjes gekookte (slagers)ham

Aan de slag:
Knip de korsten van de broodplakken. Rol de broodplakken met een deegroller wat platter.
1- Bestrijk de plakken van 1 brood met onionspread. Beleg de helft met plakken ham en dek ze af met de andere broodplakken.
2- Bestrijk de plakken van 1 brood met balsamic&raspberry spread. Beleg de helft met plakken oude kaas en dek ze af met de andere broodplakken.
3- Bestrijk de plakken van 1 brood met peppersweet&tomato spread. Beleg de helft met plakken geitenkaas en dek ze af met de andere broodplakken.

Snijd de belegde broodrepen in vierkante stukken en snijd elk vierkant stuk in 4 sandwiches. Smullen maar!

 

 

Hartige rijstmuffins met zeezout en pepermix

Lekker voor onderweg, op het strand of gewoon als lekkere hap.

Benodigdheden voor 24 muffins:
- 250 gramFair Trade Original Basmati rijst
- 3 eieren, gesplitst
- 3 eetlepels fijngehakt korianderblad
- 3 eetlepels bloem
-Fair Trade Original Zeezout mix chili peper
-Fair Trade Original Pepermix sinaasappel citroen knoflook

Aan de slag:
Kook de Basmati rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Laat de rijst afkoelen.
Verwarm de oven voor op 180°C.
Bekleed een muffinplaat voor muffins met papieren cakevormpjes en vet ze in.
Meng de eierdooiers, de koriander en de bloem door de koude rijst.
Klop de eiwitten stijf en spatel ze erdoor.
Breng op smaak met de zeezout- en pepermix.
Verdeel het mengsel over de muffinholtes en bak goudbruin en gaar in 30 minuten.
Laat de muffins afkoelen.

 

 

 


Koffietijd

Chocolade koffie
3 koppen vers gezette sterke koffie*
1 stokje kaneel*
100 g pure Mascao chocolade*
1/2 liter melk
* Fair Trade ingrediënt

Bereiding:
Roer de koffie, kaneel, chocolade en melk in een pan op een middelhoog vuur tot de chocolade gesmolten is (niet aan de kook brengen). Kaneelstokje verwijderen en serveren in zes glazen.

Crunchy espresso
2 koppen sterke koffie
bij voorkeur espresso*
3 koppen heet water
1 kop (riet)suiker*
* Fair Trade ingrediënt

Bereiding:
Breng water, espresso en suiker op een zacht vuur aan de kook tot de suiker is opgelost. Laat het mengsel gedurende 3 minuten zachtjes inkoken. Giet het afgekoelde mengsel in een bak en plaats deze gedurende 3 uur in de vriezer. Prak het dan fijn met een vork en laat het nog eens 3 uur opvriezen. Voor het opdienen kort uit de diepvries halen zodat het ijs eenvoudig is te schrapen (crunchy).


Eerlijke Chocolade fondue (voor bij de thee/koffie) - 4 personen

( Ingrediënten/levensmiddelen met een * zijn te koop in de Wereldwinkel)

Maak in deze jachtige tijd eens tijd om met familie, vrienden of kennissen uitgebreid thee* of koffie* te drinken. Het is gezellig om dan meteen deze chocolade fondue te maken. Onder het recept vindt u nog wat tips.

Ingrediënten:
1/8 liter room
250 gram Fair Trade biologische chocolade repen puur (zoetkauwen kunnen ook voor de melkvariant kiezen)*
2 eetlepels Fair Trade Koffielikeur*
4 dikke plakken cake in stukken
8 lange vingers (koekjes natuurlijk)
1 blik Fair Trade ananasschijven aan stukken (wel even uitlaten lekken)*
2 zachte peren, geschild en in stukken gesneden

Bereidingswijze:
Verwarm de room in een pannetje. Verbrokkel er de chocolade in en laat deze al roerend smelten (op een laag pitje). Doe het mengsel over in een fonduepannetje en roer er de koffielikeur door (deze kan worden weglaten als er kinderen in het gezelschap zijn). Zet het fondue pannetje op tafel en hou de chocolade mix zo warm mogelijk op het (spiritus)brandertje. Doop er stukjes cake, lange vingers, ananas en peer in (het is het makkelijkst en veiligst om gewoon fonduevorkjes te gebruiken).

Tips:
- Doop marshmallows of andere vruchten (b.v. aardbeien) in de chocolade fondue.
- Serveer de aanwezige kinderen Fair Trade sinasappelsap* in plaats van koffie* of thee*

Dip smakelijk!